onsdag 28 november 2007

Avsnitt 11: "Vuxna man gor saker tillsammans" eller "Freaky island"

Fuzhou. Vi hittade till och borja med ett billigare hotel dagen efter ankomst. Samma dag traskade vi igenom stora delar av staden. Vi sag allt fran nybyggda hoghus till tranga hutonger. Daniel ledde oss andra genom granderna och till stor del runt i cirklar. Ibland var det sa trangt mellan husen att man inte sag smoggen ovan. Kort sagt, riktigt mysigt. Vi hittade som vanligt ett schysst nudelhak dar vi bland annat at "muslimnudlar", det vill saga nudlar tillagade enligt Xinjiangprovinsens traditioner. Mycket gott! Foljande dag gick tre glada gossar till den lokala parken for att leta efter ett museum. Detta museum var, tror vi, stangt.

Efter tre dagar i Fuzhou tog vi oss vidare till Xiamen. En kortkort taxiresa, en bussresa, ytterligare en taxiresa och till sist en batresa tog oss till on Gulangyu. Gulangyu kan bast beskrivas som grona lund utan akattraktioner. Gamla kolonialhus kladda i neon trangs med horder av kostymkladda kinesiska turister. Vagskvalpet blandas med de eviga pianomelodierna som kommer fran gomda hogtalare i stort sett overallt pa on. Kusligt.

For forsta gangen pa resan kom vi nu i kontakt med havet. Pa Gulangyu finns det ett antal strander. Kinesisk strandkultur skilljer sig en del fran vad vi ar vana vid. Glom allt vad svenskt badmode innefattar, har galler for herrarna kostym och for damerna hogklackat. Det later helt sjukt och det ar det ocksa. Ett kinesiskt bad innebar att man kavlar upp byxbenen till knana och i att plaska runt vid strandkanten. En del posering framfor kameror forekommer ocksa.

Vi har under dagarna aven besokt staden pa fastlandet nagra ganger. Bland annat har vi traskat runt i ett kinesiskt unniversitetsomrade. Johan besokte det lokala sjukhuset pa grund av vissa halsproblem och fick tre lustiga medicier utskrivna till sig, dessa har hjalpt finfint.

Trots den kulturella skillnaden sa har vi trivts bra. Varmen, havet och lugnet runt vart hostel har medfort en del slappande. Vi reser i morgon vidare med halvladdade batterier till Kunming i Yunnanprovinsen.

Tjipp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar