måndag 5 november 2007

Avsnitt 9: "Vuxna man gor saker tillsammans" eller "Bathaveri"

First things first. Denna redogorelse blir kronologisk, sa den som vill lasa om varat bathaveri far gott halla sig till slutet.

Vi borjar med staden Chengdu.

I Chengdu spenderade vi var tid mest till att ta allting valdigt lugnt. Vi har tittat pa Mel Gibson film, Nicolas Cage film samt onskat att vi kunde uppdatera var blogg. Efter det tionde misslyckade forsoket att komma in, overgick vi till att spela spel istallet.

Chengdu var en mysig stad och vi bodde precis vid en lummig park, dar Malte och Daniel spenderade en morgon med att spela blues pa en parkbank.

Innan vi lamnade Chengdu ville vi passa pa att besoka berget Qingcheng Shans baksida, vilken vi hade hort skulle ha vacker natur.

Vi begav oss en tidig morgon till stadens busstation (som smakfullt hade bilder pa blodiga trafikolyckor) och lyckades tackvare tva vanliga kinesiska flickor hitta ratt buss.

Chingcheng Shans baksida hade en lite by vid sig, dar vi sov pa en kombinerad restaurang och hotell, i den ordningen. Det var kallt, men det finns inget daligt vader, bara daliga klader, sa rejalt pakladda begav vi oss uppat. Omradet var otroligt vackert, men tyvarr lite exploaterat. Dock bjods vi pa vackra scenerier av klippor, lummiga skogar och valdigt mycket vattenfall och forsar.

Efter att ha atervant fran bergen (vi var bara dar i tva dagar) och fatt utilisera sitt-toa firade vi Halloween med buller och bang. Smink, utkladnader och gratissprit (vi var VIPgaster) pa stadens lokala hiphopklubb tyckte vi var najs. Pa morgonen efter vande vi vara blickar till var nasta destination: Yangtze. Denna maktiga flod stracker sig fran Tibet i vaster, hela vagen till Shanghai i ost.

For att komma pa en flodbat behover man forst ta sig till staden Chongching (inte Chingchong) och darifran boka en bat.

Alltsa, mot busstationen.

Chongching gar narmast att beskriva som en valdigt stor och dyster stad, pa steroider. Med enorma vagar, upphojda hogt over markniva och broar av version jattestor. Lagg till en hel del neon och morka grander, samt en valdig marknivaskillnad, mellan stadens lagst belagna hus och hogst belagna, sa har du Chongching i ett notskal.

Vi spenderade natten pa det lyxigaste hotellet hitills och dagen pa internetcafe, i vantan pa att klockan skulle bli sex, da vi skulle fa borda varan flodbat.

Klockan tio kom vi pa baten och vid elva sa lamnade vi hamn. Efter att ha fatt veta att vi skulle upp klockan sex dagen eftersa gick vi och la oss. Det blev dock inte sa mycket somn den natten. Klockan tjugo over ett vacktes vi av ett hogt skrapande ljud. Detta gjorde oss lite fundersamma, men vi valde att somna om. Lite senare vacktes vi av ljudet av valdigt manga kineser och upprepade knackningar pa var dorr. Malte gick for att oppna dorren, mot vara tysta och trotta, men sura protester om kineser. Efter att ha oppnat dorren blev han snabbt ivagslussad till rummet bredvid. Det gick snart upp for oss att anledningen till att kineserna var sa upprorda, inte var att de var irriterade utan att de trodde vi rakat illa ut. Hytten bredvid oss samt fem hytter forut var helt sondertrasade. Vi hade blivit pakorda av ett lastfartyg. I olyckan ska tva personer ha omkommit, en som drunknade och en som avled senare pa sjukhus. Var hytt var dock helt oskadd.

Det ar vad man kallar anglavakt och enligt var skeppsguide sa berodde det pa att vi maste vara sa "stora och goda manniskor".

Vi fick forst byta hytt och dagen darpa aven fartyg, och sa fortsatte farden.

Yangtze har ett otroligt vackert landskap, som snart dessvarre till stor del kommer att ligga under vatten, pa grund av det storsta dammbygget som varlden hitills skadat.

Efter att ha fatt spenderat natten kvar pa baten, gick vi i land lite fore sex imorse och du kan tro att de som jobbade pa baten, blev forvanade over att se att det fortfarande fanns folk kvar. Vi trevade oss fram i morkret, tills vi nadde den stora vagen, dar det valdigt lagligt anlande en taxi. "Tagstationen" pekade vi i var parlor och vi kom dit, precis nar det skulle oppna. Fyra biljetter till Shanghai och lite mat ar vad vi i skrivande stund presterat, denna arla morgontimma.

"Li-li-libertad, anarchia total." Som vanligt med bilderna alltsa.
Bild 1. Mao vakar som vanligt over kineserna, den har gangen i Chengdu.
Bild 2-5. Berget Qingcheng Shans baksida.
Bild 6-7. Halloween avfirades av tre glada gossar, den fjarde lag hemma sjuk.
Bild 8. Chongching. Lagg marke till poolen. Pa bilden i hissen var den bla, men verkligheten ar inte alltid lika skon. Lite som dagens kina.
Bild 9-10. Floden.
Bild 11-16. Krossade hytter, ett stort hal och en massa rinnande vatten.
Bild 12. Hytten bredvid var.
Bild 12. Spokstaden.
Bild 13-14. En enorm sluss.





































































































































Tjipp.

7 kommentarer:

  1. Hej Johan med kompani.Vilken enorm tur ni hade på båten.Kul att läsa vad nu gör.ta det lugnt och håll ögon öron öppna så går allt bra.Kramisar från Kickie Natalie och German

    SvaraRadera
  2. Jag fattar inte att ni kunde somna om efter det där ljudet!
    Det måste ju låtit förjävligt när båten blev så mosad..eller?>.>

    PS familjen hälsar

    SvaraRadera
  3. Skönt att se att ni lever.
    Men första delen av profetsian är redan uppfylld ;)

    SvaraRadera
  4. Tjo Olle!

    Kul att läsa om ert äventyr med jämna mellanrum

    Verkar sanerligen som att ni är stora och goda människor som kom undan utan att knappt märka när båten blev rammad.

    Ha det underbart

    SvaraRadera
  5. Hej Malte et al.,

    Skönt att ni är helskinnade när man ser båten, men kom ihåg att små elaka män ofta lever längst. Sove inte såå gott!

    SvaraRadera
  6. Satan asså grabbar ni måste lära mej hur man sover så jäkla tungt att man inte märker när båten man sover i blir rammad av ett lastfartyg. å så måste ni skriva ner allt ni gjorde innan ni gick å la er också. Uppenbarligen e dom sakerna just vad man ska göra för å försäkra om tur :P

    Trevlit med alla vyer å läckra landskap ni fått se, men studsa inte runt å kolla in alltför mycke bara, ni måste ha tid till å njuta ;)

    Ha det bra / hälsningar från Lissabon

    SvaraRadera
  7. Tja Malte!
    din vördade mor gav mig adressen hit.. Låter som att ni har skitkul =) Drar iväg til Bangkok med en kompis den 27e december! bestämde det typ i förra veckan och vi betalade biljetterna idag! Så kanske möts vi någonstans i asien?Ni kan väl öppna en blogg på resdagboken.se istället!? det är lite lättare upplägg! nu måste jag återgå till jobbet. hoppas allt är bra. // Martina
    martina-valentin@spray.se

    SvaraRadera