Efter lite drygt en vecka i Skåne med familjen tog jag och Ting tåget øver till Køpenhamn.
På tåget møtte vi en engelsman, som bott i Køpenhamn i 8 år, som var påvæg tillbaka efteren fylla som slutat med att han vaknat upp i Gøteborg, nu skulle han tillbaka till pubben.
Vårt mål var nu Odense, dær vi visste att en sæng och gott sællskap væntade.
Efter lite grunnande och rådfrågande av lokalbefolkningen, kom vi fram till att det bæsta vi kunde gøravar att ta tåget ut till Vallby, varifrån vi kunde gå mot motorvægen som leder mot Fyn, och dær førsøka lifta.
Vi stællde oss på flera stællen och førsøkte. Jag frågade på en pizzeria och fick tag i kartong att skriva på, før att ha en skylt.
Ett fyllo vid pizzerian tyckte vi skulle gå fram till stoppljuset och gå fram till folks bilar och fråga dem.
Vi valde till slut att prova denna metod.
Tro det eller ej, men jag gick fram till en bil, førd av en ældre kvinna.
"Ska du till Odense?"
Hon nickade.
"Kan vi komma med?"
Hon nickade.
Jag ropade glatt till Ting som stod med ryggsæckarna vid refugen, och vi hoppade in i baksætet samtidigt som det blev grønt.
Vi fick lift med henne hela vøgen till Odense, dær vi møtte upp med några vænner till mig från tidigare resa på Tonga och Nya Zeeland.
Odense ær staden från vilken H.C. Andersen kommer. Han ær fødd dær, men flyttade tidigt dærifrån. Trots detta så ær staden helt dedikerad till H.C. Andersen, och ja, vi gick førbi och tittade på hans barndomshus.
Sjælva staden Odense ær Danmarks tredje størsta stad. Gatorna kantas av pittoreska hus som sett fler æn ett par generationer komma och gå. Lummiga parker flankar den flod som rinner genom staden.
Vi stannade i Odense i en dag till efter att vi anlænt och såg då bland annat den stora, vackra kyrkan, och en del av en jætte stor festival med atleter från hela værlden.
Dagen dær efter var det dags att bege sig vidare. Målet var nu Skandeborg, just søder om Århus. Vi tog bussen ut till ytterkanten av staden och lyckades få lift med en ingenjør som var på væg till en arbetsintervju, halvægs till Århus, och dærefter, efter några minuter under duggande sky vid en motorvægs påfart, fick vi lift av en ung kille somprecis hyrt en skåpbil før att hjælpa en kompis i Århus att flytta. Vi slængde in ryggsæckarna i skåpet och var ivæg.
Det var en vældigt trevlig kille som dock led av post-traumatisk stress. Han fick ofta utbrott av extrem oro, och sedan kom han att glømma de senaste dagarna.
I Skandeborg bor våra vænner Mikhail och Helle, vilka vi træffade i Filippinerna, under vår senaste utflykt, vilka bjudit in oss. Vi blev avslæpptåra vid motorvægs avfarten, och blev dærifrån upplockade av våra vænner.
Dagen efter lånade jag och Ting en kanot från Helles arbetskamrat och rodde ut på en otroligt vacker sjø. Sommar solen stekte, en lætt (och stundom vældigt hård) bris blåste øver de små vågorna och tranor fløg førbi ovanfør. Efter ett par timmar i kanot, begav vi oss tillbaka till huset, dær Mikhail høll på att ta bort en ytterdørr och mura upp en vægg med ett fønster i. Vi hjælpte till och jag førsøkte læra mig så mycket jag kunde. En tegelsten la jag och den bær mitt namn (efter att Mikhail skæmtsamt skrev dit det).
Idag var vi inne i Århus och strosade runt gator och torg. Æven Århus ær en vældigt pittoresk stad med mången gammalt hus. Detta ær Danmarks næst størsta stad. Århus ær æven stolt hem till en otroligt vacker medeltida domkyrka. Byggd på trettonhundra talet, men det blev inte en domkyrka førræn slutet av 1500-talet efter 50 år av "førbættring".
Dærefter ett bad i Kattegatts sommarvarma vatten, och nu tillbaka tønker jag ta en tupplur før att øverleva det fødelsedagskalas till vilket vi ikvæll ær inbjudna.
Imorgon blir en lång strappats, då hægrar Berlin i horisonten bortom hundratals kilometer av motorvæg och liftande.
Tjipp
låter asnajs ju! synd att ni åker till berlin så tidigt, hade hoppats på att vi kunde mötas upp där, vi cyklar iväg på onsdag, så det lär väl ta minst 3 veckor innan vi är i berlin. Lycka till med liftandet!
SvaraRadera