torsdag 29 juli 2010

Fran Berlin till Tjeckien, ett forsok till kort resume

Hej alla,

Jag ska forsoka att sammanfatta vad vi pysslat med den senaste tiden.

Vi lamnade danmark och fick forst lift till en stor rastplats. Darifran fick vi lift med en tysk kille som levererar motorcycklar, vilka folk till exempel kopt pa e-bay. Han skulle hem till Berlin, men behovde plocka upp tva motorcycklar pa vagen.

Detta betydde att vi fick en gratis tur runt tysk landsbyggd, och vi anlande till Berlin klockan ett pa natten.

I Berlin skulle vi fa bo hoss en kompis till Ting, Ben fran Nya Zeeland. Da Berlin ar staden som aldrig sover sa kom hennes van inte hem forran runt tre fzra tiden. Dagen efter gick vi pa den "alternativa Berlin" turen, vilken Ben leder. Denna tur ar inriktad pa graffiti och street-art, sa det var kul att vandra runt och se Berlins otroligt stora scen for detta.

Vi spenderade ett par dagar i Berlin, och darefter var det dags att bege sig vidare. Nasta mal var Erfurt, dar min gode van Alex bor.

Vi tog tunnelbanan ut till utkanten av staden och borjade lifta precis innan motorvagen borjar, vid nagra rodljus. Efter en stunds vantan stannade en lastbilschauffor och hojtade at oss att han skulle dit. Vi hoppade in. "Vill du ha en ol?" fragade han. Jag blev smatt forbryllad over detta, men denna forbryllan klarnade nar jag insag att det var alkoholfri ol han pimplade.

Detta var en valdigt lustig karaktar vid namn Charles-Henry. Han har elva barn, tretton barnbarn och de bor alla pa en stor farm i Bavarien.

Han sa att han kunde ta oss hela vagen, men att han forst behovde sova nio timmar pa grund av regeringsdirektiv. Vi funderade forst pa att kanske forsoka ta en lifta med nagon annan fran den rastplats dar han stannade for att sova, men vi tankte att om vi anda hade en lift hela vagen sa ar det lika bra att aka hela vagen med samma.

Ack sa forvanade vi skulle bli.

Nar vi val pa kvallen borjade fardas igen, sa han plotsligt. "Oj, jag kommer inte hinna kora er hela vagen, men jag kan slappa er pa den sista bensinmacken innan avfarten pa vagen mot Erfurt.

Vi kunde inte annat gora en att ga med pa detta forslag.

Sa dar var vi. Pa en bensinstation i mitten av Tyskland klockan tre pa morgonen.

70 km fran Erfurt. Vi hade fardats 200 km pa 12 timmar, kanske ett rekord.

Det drojde anda till klockan sex innan en ingenjor plockade upp oss och korde oss till en parkerings plats precis utanfor Erfurt.

Darifran fick vi lift nagra kilometer in i sjalva staden, varifran Alex plockade upp oss.

Vi spenderade fem dagar i Erfurt med Alex, och hade en valdigt trevlig tid.

Vi czcklade runt i den gamla staden, och dess vackra byggnader. Vi var pa besok i Buchenwalds koncentrationslager, osv.

Darefter borjade vi lifta mot Prag.

Som lasaren marker forsoker jag att skriva detta sa snabbt som mojligt for vi ska snart ivag.

Vi fick lift darifran till Dresden, vilket ligger precis vid vagen till Prag.

Har sag vi for forsta gangen andra liftare. Dels tva tjejer vi inte vet varifran de kom, och dels tva asskona valdigt fulla polacker som skulle lifta till ukraina.

Klockan var ratt mycket nar vi slutligen fick lift med en turkisk lastbilschaiffor.

Han bjod forst pa te, turkiskt brod, agg, feta ost och en rod turkisk rora.

Darefter korde han hela vagen till Prag, dar han slappte oss pa en bensinmack.

Vi viste inte riktigt var vi var, men Ting hade en tjeckisk van vi skulle bo hos, vid namn Marketa. Maketa sa att hennes van kunde komma och plocka upp oss, sa vi lzckades efter manga om och man ta reda pa var vi var, fran mack arbetarna, vilka inte talade ett ord engelska.

Det visade sig att Marketas szster skulle gifta sig dagen efter och alla var i en pytte liten by utanfor byn beroun 30 km soder om prag.

Sa vi fick vara med pa det traditionella Tjeckiska brolloppet och den stora festen efterat. Ata tjeckisk mat och dricka tjeckisk ol.

Det visade sig att Marketa inte langre bor i Prag utan i en liten by i sodra tjeckien dar alla ar slackt med alla.

Sa vi akte med henne dit. Har ar vi nu, och har besokt mangen vackra slott och gamla stader.

Tjeckien ar otroligt vackert, med sina berg och dalar.

Pa fredag ska vi upp till prag tillsammans med Marketa och hennes danstrupp, over helgen och nar vi kommer tillbaka hit ner ska vi forsoka lifta till wien. Darefter ar malet slovenien kroatien och att sedan folja kusten ner genom montenegro och albanien till grekland.

Tjipp

1 kommentar:

  1. Fan vad najs! Det låter som om det går hur bra som helst för er vilket är störtskönt!

    Puss / Johan

    SvaraRadera