söndag 20 maj 2012

Fjällmötet 2011

Inspirationen jag fick av Maltes nya post på bloggen ledde, i brist på nya resor, till att jag skrev ihop ett litet inlägg om min tur till SSF´s Fjällmöte vid Lullehačorru förra sommaren. Förhoppningsvis stämmer mina minnen överens med vad som faktiskt hände. Vädret var underbart, fjället vackert, grottorna många, lämlarna fler och sällskapet mycket trevligt. Grottorna jag hittade var såhäääääääääääär stora!

Efter att tvättat och packat om ryggsäcken efter vandringen med Sofia var det dags att sätta sig på tåget igen för den långa resan upp till Björkliden. Väl där fick jag och Peter (en trevlig SSF'are) skjuts till Tornehamn på sydvästra sidan av Torneträsk där vi tillsammans med Erik (ännu en trevlig SSF'are (i fortsättningen tillhör alla nya namn trevliga personer på fjällmötet)) fick skjuts av familjen Malmgård till sjöns norra strand. Därifrån gick Peter, Erik och jag den inte så värst långa men mycket branta, snåriga, jobbiga och myggiga vägen upp till mötesplatsen nordväst om Boarrásačohkka. Efter att slagit upp tältet och lagat mat slocknade jag och sov tungt hela natten med undantag för lite lämmeljakt i förtältet. 

Själva fjällmötet började morgonen efter med ett möte om planerna för veckan, en säkerhetsgenomgång och uppdelning av uppgifter för dagen. Resten av dagen gick Peter, Kimmo och jag iväg för att checka av olika intressepunkter som letats upp i förväg på flygfoton kombinerade med höjdmätningar. Vi letade helt enkelt efter nya grottor. Vi undersökte en mängd intressanta hål straxt norr om Boarrásačohkka men inget ledde till någon grotta längre än ca 5 meter. Vi passade också på att göra ett snabbt besök i Lullihatjårrogrottan som är den största kända grottan i området och det är en riktigt mäktig och ombytlig grotta. Väl tillbaka i lägret var det dags att äta och umgås med de andra mötesdeltagarna och återigen slockna i tältet efter att först jagat bort lämmeln som valt att bo under innertältet.

Andra dagen påminde till stor del om första dagen. Peter, Kimmo och jag gick denna gång på södra sidan av Boarrásačohkka. Syftet var samma som dagen innan, tyvärr blev resultatet detsamma. Däremot var vädret underbart och vi fick oss en ordentlig tur upp och ned och upp och ned för fjällsidan. Runt lunchtid passade vi på att besöka Cuestagrottan, en inte så värst stor men vacker grotta med intressanta formationer. Om jag inte minns fel så rundade vi fjället och begav oss tillbaka till lägerplatsen. Det kan tilläggas att lägerplatsen som låg mycket fint fullkomligt kryllade av grottor.

Tredje dagen tog jag det lite lugnare och valde att varken gå några längre sträckor eller göra några längre turer i grottor. Jag var helt enkelt trött. Istället begav jag mig iväg tillsammans med några andra mötesdeltagare för att undersöka några potentiella grottor närmare. Vid första hålet rann en liten bäck ner i ett hål. Där grävde vi bort en del grus och flyttade på lite lösa stenar för att kunna komma ner i hålrummet under. Hålrummet bestod av en mindre kammare och en trång gång vidare. Den trånga gången var det bara jag som lyckades pressa mig igenom och på andra sidan fanns ännu en liten kammare. Här kunde jag se grottan fortsätta nedåt men hålet dit blockerades av en utstickande bit av klippväggen så jag fick helt enkelt vända. Spännande och fruktansvärt lerigt var det i alla fall. Andra hålet upptäcktes av en slump när Anders trampade i ett hål och hela benet försvann. Efter att ha flyttat på lite gräs, mossa och jord uppenbarade sig en mindre gång mellan stora stenblock. Här valde vi en annan metod för att undersöka möjligheterna. Totte, en av fjällmötets yngre deltagare, sänktes ner med huvudet före (se bild i videon nedan). Tyvärr var detta inte heller något att undersöka vidare. Efter detta fortsatte vi att undersöka hål efter hål men fann inga längre grottor. Vädret var däremot underbart.

Fjärde dagen, som var den enda med lite sämre väder, var jag med och genomförde ett projekt i Lullihatjårrogrottan. Tobbe hade konstruerat en hopfällbar stång med fäste för lampa och kamera i ena änden. Anordningen var tänkt att användas till att undersöka sifonen (den vattenfyllda grottgången) i botten på Lullihatjårrogrottan. Efter frukost begav jag mig därför iväg till grottan tillsammans med Tobbe, Peter, Erik och Andreas. Väl där bytte vi om och tog oss hela vägen ner till sifonen längst ner i grottan. Där monterade vi, sittandes i en bäck, ihop anordningen och påbörjade undersökningen av sifonen. Tyvärr visade det sig att sifonen verkar vara för trång för att dyka igenom. Efter undersökningen vände vi och tog oss tillbaka till ytan för att byta om till vanliga kläder. På vägen tillbaka såg vi ett mindre mårddjur som verkade vara lika nyfiken på oss som vi var på den. Se bilder i videon nedan.

Femte dagen är lite suddig i mitt minne men jag vill minnas att jag tog det ganska lugnt och att Peter och jag påbörjade en kartering av Knivgrottan, en grotta belägen ett i nära anslutning till lägerplatsen. Dagens stora händelse var att SVT kom på besök för att göra ett kort inslag om fjällmötet (se nedan). De kom med helikopter, filmade lite i Lullihatjårrogrottan och for sedan tillbaka i helikopter. Peter valde att lifta tillbaka med SVT och när han plockade ihop sitt tält fick vi möjlighet att fota fjälllämmeln som bosatt sig under våra tält.

Sjätte dagen tog jag det lugnt på förmiddagen. Sedan gick Jonas, Rauken och jag iväg för att besöka Midnattsgrottan, ett av årets nyfynd. Själva grottan var en, för mig, häftig upplevelse. Först fick man klättra ner genom ett blockras för att sedan ta sig in en smal spricka där man fick ligga på sidan för att kunna ta sig fram. Väl ute ur denna spricka kom man in i en mycket låg gång som sluttade neråt, denna gång avslutades med en sväng och sedan kom man in i huvudgrottan. Här forsade en bäck fram och takhöjden var imponerande. För mig var besöket här en av fjällmötets höjdpunkter då grottan bjöd på så många olika sidor av sig själv. Tankarna började rusa iväg och jag funderade kring hur de olika delarna bildats. Det är spännande när man inser värdet av att läsa på innan.

Sjunde dagen var det dags att riva tältet och packa ihop packningen. När jag åkte till fjällmötet hade jag tänkt mig att åka tillbaka på samma sätt som jag tog mig dit, alltså med båt. Tyvärr gick inte detta så jag hade därför två val. Alternativ ett var att ensam gå runt Torneträsks västra ände för att sedan försöka få tag på en buss eller lift till Abisko eller Björkliden. Det andra alternativet var att åka helikopter ner till Björkliden tillsammans med de andra. Jag valde det andra alternativet eftersom jag inte var så pigg på att vandra ensam med all min packning. Och så ville jag ju åka helikopter. Helikopterturen till Björkligen var riktigt häftig och jag kan lätt tänka mig att åka helikopter igen. Väl i Björkliden valde jag att ta in på vandrarhem för att få mig en ordentlig dusch och en natt i säng innan det var dags att åka tillbaka till Stockholm.

Sista dagen på resan liftade jag från Björkliden till Abisko för att äta mat på restaurang, handla resmat och spana in "stan". Trevligt ställe det där. Tågresan ner gick bra förutom att liggvagnarna kopplades på i Boden, fem timmar för sent. Aja, man kan inte få allt och jag var ju väldigt nöjd med resten av resan.

Nordnytts inslag: http://svtplay.se/v/2510242/nordnytt/folj_med_nordnytt_under_jord "Denna video finns tillgänglig t.o.m ons 22 aug."



Video med bilder från fjällmötet:
Totte stoppas ner i ett hål vid 4.08
Turen till Lullihatjårrogrottans sifon börjar vid 5.24 (här finns alltså lite bilder från grottan)
Mårddjuret är vid 6.18



Bilder (beklagar bristen på bilder från grottor, ska försöka få tag på några):

Första mötesdagen: Utsikt mot lägerplatsen. Det röda tältet längst åt höger är mitt.

Första mötesdagen: Peter och Kimmo byter om framför ingången till Lullihatjårrogrottan.
Första mötesdagen: Fjällsjö norr om Boarrásačohkka.
Första mötesdagen: Torrfåran leder mot lägerplatsen. Tror det är Njunis i bakgrunden.
Första mötesdagen: Denna utloppsgrotta låg mitt i lägerplatsen.
Andra mötesdagen: Utsikt mot Torneträsk och Lapporten från Boarrásačohkkas sydsida.

Andra mötesdagen: Undersökning av hål.
Andra mötesdagen: Ännu ett hål undersöks av Kimmo.
Andra mötesdagen: Kimmo och Peter på sydöstra sidan av Boarrásačohkka. Torneträsk i  bakgrunden.

Andra mötesdagen: Vid Cuestagrottan.
Andra mötesdagen: Fjällsjö öster om lägerplatsen.
Andra mötesdagen: Bergvägg öster om lägerplatsen.
Sjätte mötesdagen: Utsikt västerut, åt Narviks håll.
Sjätte mötesdagen: Solen är på väg ner över lägerplatsen.
Sjunde mötesdagen: Utsikt österut över Torneträsk från helikoptern.
Det där blev lite längre än vad jag tänkt mig :)
Tjipp / Johan

2 kommentarer:

  1. Satan vilka fina bilder! några fjällplaner för sommaren?

    SvaraRadera
  2. Javisst, två stycken till och med! Dels vandring med min mor mellan Saltoluokta och Kvikkjokk. Dels fjällmöte i utanför Rognan i Norge, det ligger i höjd med Bodø.

    SvaraRadera