söndag 23 september 2007

Avsnitt 3: "Vuxna man gor saker tillsammans" eller "Expedition Gobi"

Nu ar vi tillbaka i UB, men mycket har hant sedan senaste uppdateringen. Vi har erovrat gobioknen via jeep. Vi fick ett bra erbjudande precis efter att vi uppdaterade bloggen forra gangen och morgonen darpa var vi ivag.

Forsta stappet var Yolyn Am (Vultures Mouth). Detta var ett fagelreservat fast vi sag inte till sarskillt manga faglar. Daremot fanns det gott om murmeldjur, sorkar och ett par vildhastar. Snoleoparden lyste med sin franvaro, men vi sag en uppstoppad pa ett naturmuseum i alla fall. Naturen har var storslagen, vi blev lite paffa efter fyra dagar i helt platt terrang (se bilderna).

Efter promenaden i Yolyn Am akte vi vidare. Pa vagen kakade vi Khushuur (friterade kottpankakor) och passade pa att hjalpa en tant att valla ihop hennes getter med jeepen. Dagens slutmal var Gobioknens storsta sanddynor, Khomgoryn Els (The Singing Dunes). Har passade vi pa att rida kameler och dela en mugg suu tei tsai (mongoliskt mjolkte) med lokalbefolkningen i deras yurta. Denna yurta fick vi aven lana over natten mot en ersattning pa typ 18 kr per person.

Dagen darpa rullade vi mot jeepturens sista mal, en dinosauriefossilsutgravning i utkanten av Gobi. Har vandrade vi runt en svang och Johan och Olle passade pa att kopa lite fossilisserade trabitar. Sedan skumpade vi tillbaka till Dalanzadgad. Hotellpersonalen var overlyckliga att se oss igen (no joke) och de sprang genast ivag och kopte en hink med 50 dumplings at oss, sa vi ar lite risiga i kistan allihopa nu... och vi lar inte ata dumplings pa ett tag (las resten av livet).

Varan jeepchaffis lovade att fixa oss en bussresa tillbaka till UB och det gjorde han. 0700 pa morgonen hamtade han upp oss och korde oss till busstationen. Har bytte vi till minibuss (med betoning pa mini) for att korsa Omnigovis slatter igen. Fyfan. Den varsta bussresan nagonsin for alla av oss tror jag, vi hade en mongolisk tant med oss som spydde hela tiden, en kille som sag ut att vara brottare (STOR) och en chaffis som envisades med att kora brevid vagen... om nagon kan klura ut varfor han gjorde sa far ni gjarna meddella oss... vi har klurat lange pa det. Naval, en punktering och 15 timmar senare var vi tillbaka i UB, klockan var halv tolv pa natten och rovarna och ryggarna varkte av offroadkorningen. vi lyckades hitta ett hostel som var oppet och vi fick sangar tilldelade. Nar vi precis holl pa att somna kom en kanadensare in i sovsalen och sag javligt forvanad ut... vi hade fatt hans och hans kompis sang. Sa hostelpersonalen var tvungna att ge oss deras egna sangar for natten men pa morgonen fick vi byta hostel.

Dagen darpa var vi pa UBs svarta marknad. Har fanns allt att kopa. Piratkopierade markesvaror, heltackningsmattor, frukt, motorcyklar, munspel och sa vidare. Har fanns aven ficktjuvar och bagslashers sa att det rackte och blev over. Johans ficka blev uppskuren men inga dyrbarheter forsvann. Dock tappade vi lite suget for att fortsatta driva runt har och begav oss tillbaka. Denna dag var "no car day" sa vi kunde ga pa gatorna fram och tillbaka utan problem.

Idag har vi bokat tagbiljetter till Beijing (27/9) och tvattat klader. Imorgon ska vi forhoppningsvis ut och rida precis soder om UB i tva dagar. vi ska aven forsoka bestiga ett berg som ar 2400 meter hogt.


Bilder:

Bild 1: Daniel
Bild 2: Souvernirshopper och naturmuseum
Bild 3, 4: Yolyn am
Bild 5: Lite vaxter i Yolyn am
Bild 6: En smal passage
Bild 7: Vi vallar getter
Bild 8: Olle med chaffisen
Bild 9: Sa lagar man forgasaren "balletstyle"
Bild 10: Sanddynor i mindre modell
Bild 11: Kamel
Bild 12, 13, 14: Sanddynor
Bild 15: Lunchen tillagas
Bild 16: Innifran en yurta
Bild 17: Dinosaurieutgravningen
Bild 18: Dinosaurieutgravningen action shot
Bild 19: No car day










































7 kommentarer:

  1. Det verkar så jävla underbart alltihop! Jag vill också resa runt jorden och se alla skumma ställen! Kanske inte och sitta på en buss i 15 timmar, men thats out of the point.

    Undrar bara: Vafan är "no car day"? Jag förstår ju innebörden. Men varför har dom det?

    Ha de gött!

    // Sebastian

    SvaraRadera
  2. Jag blev inte förvånad över att Olle och Johan samlar fossiler. men får ni plats med dessa i packningen?

    Hette det dumplings det ni åt? Vad är det? är det den maten som tillagades på en av bilderna?

    SvaraRadera
  3. Inger: Finns bilder på wikipedia.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Khuushuur
    http://en.wikipedia.org/wiki/Buuz

    SvaraRadera
  4. kamelen är otroligt vacker jag tittar ofta på den. Stockholm hade visst skippat den bilfria huvudstaden i år. Lite kul att UB hade en bilfri dag och att ni var där.
    pia

    SvaraRadera
  5. Hej Malte,

    Sitter och blir rätt avundsjuk på ert äventyr. Minns de egna resorna i Sydamerika och Asien, det känns som det var tusen år sedan.

    Hoppas resan fortsätter lika bra och att ni får mycket strapatser och äventyr. Dock kan man ju önska lite lättare bussresor.

    Nu ska jag gå och ha skolledningsmöte med din mor.

    Njut /Viktor Engström

    SvaraRadera
  6. Häftig natur! Det var värt bussturen - i alla fall efteråt - eller hur?

    SvaraRadera
  7. Jag sliter mitt hår och drunknar i tårar av avundsjuka, skulle döda för att vara där!
    Riktigt fina bilder blev det också. Satan i gatan vad mäktigt det är att se er med de där bakgrunderna.
    Thor out.

    SvaraRadera