måndag 15 oktober 2007

Avsnitt 7 (det riktiga sju... tror vi): "Vuxna man gor saker tillsammans" eller "Beijing, Kaifeng, Dengfeng. Mot Xi'an"

Pa kvallen den elfte oktober kom vi fram till "Beijing West Trainstation", en jatte till tagstation som med pelare och neon strackte sig mot skyn. Nar vi skulle pa varat tag mot Keifeng sag vi forbryllat att alla kineser sprang som tokiga till taget och nar vi kom ombord sa forstod vi varfor. Bara for att det star en plats pa din biljett sa betyder inte det att du far den. Pa vara fina fonsterplatser satt ett gang hardhudade kineser och vi blev forpassade till mittgangsplatserna. Det ar inte latt att sova utan nagot att luta huvudetmot.

Trotta och slitna kom vi sa fram till Kaifeng och tog en cyckeltaxi till stadskarnan, som stannade framfor ett hotell med nagorlunda billiga priser och bra kvalite pa rummen. Att hotellpersonalen var valdigt nogranna (pa gransen till hysteriska) med att vi skulle stanga fonstrena pa natten var oroande, men det har gatt bra.

Efter en lugn dag forsta dag, begav vi oss sa pa morgonen efter ut pa en guidad tur genom staden med Jason. En kines som talade bra engelska och hade visat omkring ett stort antal turister, pa vilka han alla hade bilder pa. Staden har en hel del sevardheter, bland annat Jarnpagodan, da den en gang i tiden ska ha varit huvudstad.

Dagen efter hjalpte han oss att ta oss till bussstationen, varifran vi kunde komma pa en buss till Dengfeng. Kineser spottar overallt. Till och medpa bussar. De tycker aven om att roka. Efter en buss resa pa cirka tre timmar, dar de visade Jackie Chan film, kom vi fram till Dengfeng (dar vi i skrivande stund befinner oss). En stad cirka en mil fran Shaolin templet, vilket vi besokte igar. Dengfeng ar en mysig liten stad och billig till pa kopet (vilket ju passar oss).

Besoket i Shaolin var en skon brytning mot allt stadsliv. Efter sjalva templet begav vi oss upp i bergen till den grotta dar Bodhidharma sags ha mediterat i nio ar. For de som inte ar insatta, sa ar Bodhidharma den som larde munkarna i Shaolin kampkonst och Zenbudhismens fader. Det sags aven att hans avskurna ogonlockar blev kinas forsta tebuskar, men det ar en annan historia.

Efter ett kort besok i Shaolins Pagodaskog, begav vi oss upp i bergen pa andra sidan. Dar finns en stig med bergvaggen pa ena sidan och pa andra ett hundra meters stup. Denna stig ladde oss till en hangbro och sedan vidare ner pa andra sidan. Utsikten var magnifik och klipporna var enormt haftiga.

Nar vi sa skulle tillbaka till Dengfeng sa insag vi att vi inte visste namnet pa vart hotell. Efter nagra timmars irrande runt i staden kom vi tillslut fram till vart hotell. Efter att ha fatt i oss lite mat, gick vi och la oss tidigt.

Imorgon ska vi ta bussen till Louyang for att darifran ta taget till Xi'an och forste kejsarens grav, med hans terracottaarme.

Onska oss lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar