fredag 7 december 2007

Avsnitt 12: "Vuxna man gor saker tillsammans" eller "Vilse i gronsakslandet"

Hej igen,

I skrivande stund sitter vi pa ett internetcafe i Meng La, sista utposten innan Laos har i sodra Yunnan. Vi har sedan sist rest igenom Kunming, Jinghong och Meng Lun. Tre mysiga stader i sjunkande storlek, och ju langre soderut vi kommer desto mer "sydostasiatisk" stamning kanner vi av. Palmer, strahattar och mer kuperad terrang kanns helt ratt nu efter den storstadschock som ostra kina hittills har erbjudit.

Kunming. Den stad dar tagen landar i Yunnan. Vi spenderade inte mer tid an vi behovde har, just for att det ar precis en sadan stad som alla de vi tidigare besokt, med nudelsoppa, marknader och hetsiga invanare. Istallet fordrev vi tiden med att spela pingis och biljard pa hostelet i vantan pa att kunna ta en buss soderut till Jinghong, en betydligt mysigare liten stad.

I Jinghong (efter en 10 timmars sovbussresa) hittade vi ett schysst hotel pa universitetsomradet som erbjod billigt boende en bit ifran trafiken. Den forsta dagen spenderade vi med att orientera oss i omradet och kom fram till att vi gillade staden. Vi var pa besok i den botaniska tradgarden och kollade pa gummitrad, fruktpalmer, kottatande vaxter och andra exotiska plantor. efter en lunch pa farsk frukt och en middag bestaende av cocosnot och kyckling kande vi oss helt nojda.

Dagen darpa hyrde vi cyklar for att utforska omradet kring staden. Pa en karta vi kopt hittade vi en dam som vi satte som mal for turen, och sa gav vi oss ivag. Det visade sig vara allt annat an latt att orientera sig efter kartan. Kineserna sjalva anvander aldrig kartor, och de som finns ar sa kallade "sketch maps", det vill saga att de inte alltid stammer overrans med verkligheten. Men varan cykeltur blev hundra procent lyckad trots att vi inte kom dit vi hade planerat.

Vi trampade runt i jakt pa aventyr och sag mycket av Yunnans mer rurala omraden. En hel del bananplantage och akrar hittade vi, och lagom till lunch aven en liten by med ett tempel i. Efter att ha lunchat pa lite farsk frukt visade en munk oss runt i templet och vi utforskade byn. Sedan bar det ivag tillbaka mot Jinghong for att spendera natten. Vid det har laget var vi sa nojda med var tur att vi planerade att kopa cyklar dagen darpa och cykla till gransen. Vi hittade dock vare sig cykelvaskor eller cykelkarror och att cykla med en stor ryggsack pa ryggen var inget som lockade, sa denna plan ligger tillsvidare pa is.

Istallet tog vi bussen till nasta by, Meng Lun. Har var det annu mysigare och vi stannade tva natter. forsta dagen tog vi en promenad och utforskade byn och omradena runt omkring. Vi foljde den flod som gick genom byn och kom sa smaningom ut i ett enormt (enormt!) gronsaksland. Har odlades allt ifran vertikal och horisontell pumpa via majs till bananer. Vi sag inte till en levande kotte, och smog runt bland landen i jakt pa en utgang. Gronsakslandet hade liksom smugit sig pa oss sa vi var inte helt sakra pa vart vi kommit ifran efter ett tag (Det var som en labyrint) men till slut hittade vi nagra kineser som arbetade i landen. Vid det har laget var man nastan lite utpsykad av det enorma och fram tills nu folktomma och nastan overkligt gronskande gronsakslandet. Men vi kom alltsa ut med hjalp av kinesernas vagbeskrivning, och de verkade inte sarskilt arga over att vi var bland deras gronsaker. Den kvallen spenderade vi pa en bar i byn tillsammans med ett gang glada ungdomar fran orten som bjod oss pa ol och chips.

Dagen darpa (efter att ha fatt dra nyckeldepositionen fran den trilskande receptionisten) reste vi med buss hit till Meng La dar vi ar nu. Det ar som sagt sista utposten innan Laos och vi ska ta lite tid har att forbereda oss innan vi korsar gransen. I norra Laos ar det tydligen ont om bade internetcafeer och mobiltackning men vi ska forsoka hora av oss sa gott det gar anda.

Tjipp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar