måndag 24 december 2007

Avsnitt 14: "Vuxna man gor saker tillsammans" eller "Vart ar groten?"

God jul i stugan.

For tillfallet befinner vi oss i huvudstaden Vientianne. Men vi borjar med att beratta vad vi gjort tidigare.

Luang prabang ar Laos motsvarighet till Santorini i Grekland, alltsa ar det ackelmycket turister som draller pengar omkring sig. Vi hade egentligen bara tankt att stanna dar en natt men eftersom vi madde sa daligt stannade vi langre. Lyckligtvis sa upplevde vi inte sa mycket av den hemska atmosfaren tack vare en standigt narvarande pillerdimma, tack alvedon!

Sa fort vi kannde oss battre tog vi illa kvickt bussen till Phonsavan, denna bussresa gick valdigt mycket battre. Forsta dagen i Phonsavan hade vi tankt att hyra cyklar, da den enda vi kunde hitta som hyrde ut cyklar ville ha fyra ganger mer an normalt pris beslot vi oss for att i stallet ga mot utkanterna av staden. Det hela blev en lyckad utflykt och vi upptackte att manga Laosier ar uppfinningsrika. For ca 35 ar sedan utsattes Laos for harda bombningar fran USA, mangden bomber uppskattas till mellan 1 och 2 ton bomber per person som bodde i Laos vid tidpunkten. Tack vare detta ligger det en hel del bomber, minor, granater och annat krigskrot runt omkring i landet. Omradet kring Phonsavan bombades mycket hart. Men det galler att gora nagot gott av det onda, manga har anvant gamla bomber till att bland annat gora staket, blokrukor, husgrunder eller tryckpumpar. Det ser lite lustigt ut nar man ser blommor vaxa ur en bomb.

Den andra dagen akte vi ut pa utflykt tillsammans med en guide och forare. Vart mal var att se pa de stora stenkrukor som ligger runt omkring staden, det hela kan beskriva som riktigt maffigt. Varfor var inte vikingarna lika produktiva? Dagen avslutades med spel och chips, samt att Johan fick bli tillfallig larare i amnet Engelska for en stor grupp med laosiska ungdomar.

Sedan bar det av mot huvudstaden som vi nu befinner oss i. Har har vi skaffat cyklar, fixat visum till Vietnam, atit en massa god indisk mat och druckit en hel del fruitshakes. Cyklarna har vi skaffat eftersom vi tanker bege oss ut pa landsbygden for att uppleva lite av Laos pa riktigt. Vi har tankt att cykla soderut i cirka en vecka med oarna i Mekongdeltat i sodern som slutmal. Det ar ganska langt sa vi far se om vi kommer fram pa cykel.

Och sa var det julen... Det ar fruktansvart varmt, vi ar i ett land dar lokalbefolkningen inte firar jul och dessutom tycker vi alla att det ar skont att slippa julhetsen, darfor har vi lagt julfirandet pa en lagom niva. Vi ska helt enkelt ata extra mycket och ladda batterierna infor den kommande cykelturen. I morgon bar det av.

Fran oss alla, till er alla, en riktigt god jul.

2 kommentarer:

  1. Hej Olle & gänget,
    Häftig resa ni är ute på - och riktigt häftigt att kunna följa er via den här sidan...
    Ha det riktigt bra i fortsättningen - jag håller koll'en på er !
    mvh
    Tommy Hakansson

    SvaraRadera
  2. Lustit med en sådär annorlunda jul. Hoppas ni inte såg när förfärliga låtsastomtefädrer nånstans, här finns d i varenda köpcentrum. Men hade ni sett nån skulle ni väl varskott om d, antar jag :P
    Ha d bra så länge, don't let bad bugs bite... seriously...
    (ps. vad satan e pillerdimma?)
    /Simon

    SvaraRadera