tisdag 30 september 2014

Avsnitt 140: Cholpon-Ata

Hej hej.

Vi ska försöka skriva ikapp lite på bloggen. Sedan vi skrev senast har det hänt en hel del men vi får ta ett avsnitt i taget. Först ut är staden Cholpon-Ata som vi åkte till efter vistelsen i Karakol. I Cholpon-Ata laddade vi mest batterierna efter Karakol och inför den kommande resan mot andra delar av landet.

Cholpon-Ata är mest känt som en turistort för ryssar från både Ryssland och Kazakstan. På sommaren kommer folk dit för att sola och bada men i september har säsongen tagit slut och staden är i stort sett tömd på turister. Att säsongen är över innebär också att de flesta restauranger och hotell har stängt. Kvar finns stadens permanenta invånare och några av oss andra turister. Ni kanske undrar vad man gör i en badort när säsongen tagit slut. Man tar det lugnt helt enkelt.

Vi anlände till Cholpon-Ata och tog in på ett guesthouse som drivs av en rysk kvinna. Av flera anledningar trivdes vi inte alls och bytte dagen därpå till ett hostel på andra sidan vägen. Här trivdes vi i vilket fall väldigt bra. Hostellet drivs av Aigul och hennes familj. Vi hängde mest omkring på orten och umgicks med Aigul och några få andra gäster som hittat dit. På kvällarna lagade Aiguls mamma riktigt god kirgizisk mat och vi kan inte klaga på grötfrukosten heller. Pumpadumplings är en ny favorit!

Förutom stranden finns det ett par andra sevärdheter i staden. Efter ett misslyckat försök att hitta ett område med hällristningar lyckades vi till sist att ta oss dit. Det extremt stora området ligger i utkanten av staden och här kunde vi se en del cirka 3000 år gamla hällristningar och något yngre skulpturer. Senare samma dag gick vi till stranden för att ta ett dopp i sjön Issyk-Kul som ligger på cirka 1600 meters höjd. Sjön fryser tydligen aldrig på vintrarna och det var faktiskt rätt varmt i vattnet trots att det var i mitten av september och att flera berg med snö på finns att se i bakgrunden av stranden.

Efter att laddat batterierna var det dags att åka vidare till Kochkor. Mer om Kochkor finns i inlägget som kommer inom kort.

Tjipp!

En av stränderna i Cholpon-Ata. Medelhavet eller Centralasien?

En av stränderna i Cholpon-Ata.

Strand i Cholpon-Ata med fina berg i bakgrunden.

Hällristning i Cholpon-Ata. Ristningen sägs föreställa jakt med tama snöleoparder. Det är värt att nämna att det fortfarande finns cirka 200 vilda snöleoparder i Kirgizistan.

Johan med två balbals. Skulpturerna härstammar från någon gång kring år 800.

På väg upp från ett dopp i Issyk-Kul.

Alla riktiga badorter behöver trampbåtar.

En något risig bro i Cholpon-Ata.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar