söndag 9 november 2014

Avsnitt 149: Jiayuguan och Lanzhou


Vår tid i Jiayuguan blev inte riktigt som vi tänkt oss. Vi bara tänkt att stanna en dag för att bland annat besöka ett fort som varit viktigt för sidenvägen och som fort längs med den kinesiska muren. Efter en mycket god men väldigt stark middag på en restaurang som specialiserat sig på mat från den kinesiska provinsen Sichuan var Johans mage dock inte så glad. Vi vilade därför en dag och åkte på tur dagen därpå. 

Turen började med att vi tog bussen till Jiayuguans fort som ligger några kilometer utanför staden. Fortet, som byggdes 1372, var bland annat det första längs med den kinesiska muren och den var länge en västlig utpost för Kina. Härifrån landsförvisades bland annat personer som kommit i kejsarens onåd och här tog man ibland ut tull på varor som fraktades längs med sidenvägen. Fortet var riktigt imponerande och därifrån tog vi taxi vidare mot en restaurerad del av den Kinesiska muren. Vi blev egentligen måttligt imponerade av den restaurerade muren men utsikten var fin från kullen vi klättrade upp på. Därifrån åkte vi vidare till en plats där de första fyrbåken längs med muren stod. Härifrån kunde man signalera ifall fiender närmade sig. Fyrbåkstornet var idag mest en hög lera men det var ändå en häftig känsla att veta att vi var vid en av de kinesiska murarnas början/slut. Vi började dock mer och mer märka att man i Kina lärt sig att ta betalt för olika turistattraktioner. Inte för att inträdespriset var speciellt högt... Nä, istället valde man att inhägna hela området och göra att man inte kan komma närmre än två kilometer ifrån fyrbåkstornet med taxi. Man fick alltså betala inträde och sedan välja mellan att gå två kilometer igenom öknen (utan möjlighet till skugga) eller betala för att åka i små bussar som åkte fram och tillbaka var tionde minut. Vi betalade och kunde därför åka både fram och tillbaka mellan entrén och det vi kommit för att se. 

Eftersom vår plan blivit försenad hoppade vi över att åka dit vi tänkt oss och tog en skruttig nattbuss till Lanzhou. Väl framme i Lanzhou försökte vi ta en taxi till det enda hostellet som finns i Lanzhou men eftersom ingen ville köra oss dit gick vi istället till ett hotell som vi tog in på. Vår tid i Lanzhou blev inte heller riktigt som vi tänkt oss. Vi hade bland annat tänkt oss att åka på en dagstur till ett område med terrassodlingar men eftersom vi inte mådde riktigt bra hoppade vi över det också. Istället för dagstur tänkte vi gå på Gansus provinsmuseum men det var stängt för renovering så vi fick hitta på något annat istället. Det enda vi lyckades med att göra i Lanzhou var att besöka ett tempel, hitta en gömd marknad, hitta en Haglöfsaffär och slappa. Till sist var det dags att åka vidare och vi tog därför nattåget vidare till Beijing.

Tjipp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar