torsdag 27 november 2014

Avsnitt 152: Pandor + Jordbävning x 2 = Chengdu

Hej alla!

Ska vi vara helt ärliga så slappade vi större delen av tiden vi spenderade i Chengdu. Vi bodde på ett hostel som hade en massa filmer på DVD som man kunde låna. Det var också så praktiskt att vi hade både TV och DVD-spelare på vårt rum... Om vi ska försöka försvara oss lite så var vi lite hängiga när vi kom till staden och då är det ju faktiskt okej att ta det lite lugnt. 

Nåja, vi har i vilket fall som helst gjort lite andra saker också. Vi har spanat in staden och försökt att undvika att äta stark mat (maten i provinsen som Chengdu ligger i är känd för sin goda men extremt starka mat). Inte nog med det! Vi har också åkt till ett ställe i utkanten av staden där de försöker få pandor att föröka sig. Som ni säkert vet har de urgulliga jättepandorna vissa problem med att föröka sig. Därför har man skapat ett center där man aktivt arbetar med att få pandorna att bli fler. Förra året blev det 14 nya pandor och i år tycks det ha blivit lite babylycka igen eftersom vi fick världens sötchock (ursäkta aftonbladetspråket). Förutom att vi fick se en hel del vuxna pandor äta bambu så fick vi också se ett gäng med 4 månader gamla pandor ligga och sova. En av de 4 månader gamla pandorna passade också på att utforska omvärlden och så fort vi lämnat Kina ska vi försöka ladda upp ett gäng filmer som vi tror att ni också kommer att gilla.

Om du som läser detta också har läst det vi döpt detta avsnitt till har du säkert gissat att det var ett par jordbävningar när vi var i Chengdu. Någon gång på kvällen den 22 november började marken skaka. Vi var (som vanligt) på vårt rum och hörde först att fönsterna började gunga med ett taktfast gnissel. Vi insåg snabbt att det inte var någon som skojade med oss utan att vi också rörde oss. Skalvet var inte mer än 10 sekunder långt men vi slängde snabbt på oss skorna och tog pass och pengar och gick snabbt ner till receptionen. Där hade personalen inte märkt något men visste om att det skulle kunna komma ett skalv eftersom de fått varningar på sina telefoner. De försäkrade oss om att det inte var någon fara så vi gick tillbaka till vårt rum för att försöka hitta information om jordbävningen och för att försöka ringa hem. Efter ett tag fick vi reda på att jordbävningens epicentrum hade varit cirka 30 mil bort från Chengdu och att jordbävningen hade varit på mellan 5,8 och 6,3 på richterskalan.

Som om det inte var nog med en jordbävning så fick vi vara med om en till, denna gången var det vår sista kväll i Chengdu. När vi precis släckt lamporna för att sova hörde vi samma ljud från fönsterna igen. Väl nere i receptionen hade de, precis som förra gången, inte märkt något. Den andra jordbävningen var på samma plats som den första. Den höll på lite längre men var lite svagare. Hade inte fönsterna låtit är det inte säkert att vi hade märkt så mycket av den. I vilket fall som helst var det där med jordbävningar något som vi gärna klarar oss utan.

Numera har vi lämnat Chengdu och befinner oss vid en bambuskog. Vi får skriva mer om den senare.

Tjipp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar