måndag 26 januari 2015

Avsnitt 159: Sabang


Från Puerto Princesa ville vi åka någonstans och bara ta det lugnt några dagar. Valet föll på Sabang som är ett gammalt fiskesamhälle som senaste åren har fått en ökad turism i och med en massiv marknadsföring av en underjordisk flod en liten bit från byn. Här har vi spenderat dagarna med att stirra på havet, läsa, spela kort och bada. En av dagarna gick åt till att besöka den underjordiska floden. Eller rättare sagt: en av dagarna gick åt till att vänta på att få beska den underjordiska floden. Den morgonen gick vi till besökskontoret klockan nio och efter en väldigt förvirrande process där vi skulle betala i tre olika kassor, stå i diverse köer, bli uppropade (först vid ett tillfälle då de ropade efter Ingrid (Sofias mellannamn) och ett tillfälle då de ropade upp att det var vår tur att gå till båten) och några timmars väntan fick vi åka båten bort till floden. Där fick vi ett nytt nummeroch fick vänta ännu lite till och lagom till klockan två satte vi oss i den lilla båten som skulle ta oss in i grottan. Inne i grottan fascinerades vi av märkliga stenformationer, sovande fladdermöss och guidens dåliga humor (många väl inövade skämt om Batman, Sheryl Stone och stenar som var formade som grönsaker och stenar som  var formade som stenar). Trots all väntan var grottan väl värd besöket!
Men som sagt spenderade vi större delen av tiden i Sabang med att ta det lugnt på stranden. Det har varit ganska stora vågor och redan första dagen varnade personalen på stället vi bodde på om starka underströmmar och berättade att det är många som drunknat på grund av dessa och därför rådde det simförbud under tiden vi var där. Vi kände oss nöjda med att skvalpa runt i det grunda vattnet. Allra längst bort i viken gick stranden över i stora vassa klippor där vågorna slog in. Platsen kändes som tagen ur en av Enid Blytons fem-böcker (fast de eviga ljunghedarna utbytta mot palmer). Precis denna plats ansåg en liten gubbe var ett bra ställe att ta sig en simtur på. Vi hade precis passerat honom när vi gick längs med stranden och några minuter senare såg vi honom ute i de höga vågorna. Som tur ar hade badvakten redan sett honom och var snabbt ute i vattnet, emellertid var det för strömt för honom att bogsera mannen in till land och ett tag drev de farligt nära klipporna. En badvakt till fick hoppa i med en lina som de alla tre sakta men säkert blev inhalade med av de ca femton filippiner som hade samlats på stranden för att hjälpa till. Trötta kom de alla tre upp ur vattnet och gubben fick skäll av Sofia för att han varit så dumdristig och inte förstått sina egna begränsningar och därmed också satt de båda badvakternas liv i fara. Av någon anledning verkade väldigt många män tro att simförbudet som rådde på grund av underströmmarna inte gällde dem och badvakterna hade fullt sjå med att ropa tillbaka dem.
En natt vaknade johan av ett litet smackande och knastrande ljud från en tom jordnötspåse från kvällen innan.  Han lyfte upp påsen som låg på hyllan bredvid sängen och ur den for en geckoödla i sådan fart att den flög långt innan den till slut fick mark under fötterna och kunde gömma sig. En annan dag fann vi en gecko i en tom colaflaska


Sjöborrar på marknaden i Puerto Princesa

Fisk på marknaden i Puerto Princesa

Fisk på marknaden i Puerto Princesa

På marknaden i Puerto Princesa

Ägg på marknaden i Puerto Princesa, vi vet inte varför vissa av dem är färgade

Fjäril på Palawan butterfly garden

Fjäril på Palawan butterfly garden

På stranden i Sabang

Utsikt från vår uteplats i Sabang

Buss på väg från Sabang

På stranden i Sabang

Vid slutet av stranden i Sabang

På väg mot grottan

Apa utanför grottan

Apa utanför grottan

Grottans ingång

Redo att fara!

Inne i grottan

En massa fladdermöss inne i grottan

Klippor på vägen tillbaka från grottan

En kort båttur krävdes för att ta sig tillbaka från grottan

Kväll i Sabang

Stranden nedanför vårt boende i Sabang

Varma och grunda bad i Sabang

Vattenfall utanför Sabang


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar